Bouwbioloog

Een interview met Guido Scholtens en zijn interesse richting de term bouwbioloog.

Vlak voor de Paasdagen vroegen we Guido Scholtens: waar raak jij door geïnspireerd?
Soms kom je in de boeken die je leest, bij relaties of gewoon tijdens het werk iets tegen waar je geest door aan gaat. Wij zijn zelf bezig met de ontwikkeling van de gezonde woning en in dat proces werd ik geattendeerd op het woord bouwbioloog. Een prachtig woord dat voor mij werelden verbindt, die mij na aan het hart liggen. Vroeger, als jonge jongen, wilde ik of biochemie studeren of bouwkunde.

Dat lijken 2 heel verschillende keuzes
Op het eerste gezicht wel, maar eigenlijk zijn zij helemaal niet zo verschillend. De natuur en het hele systeem van biologie sprak mij aan. Een ingewikkeld systeem wat heel logisch in elkaar zit, als je de mystiek maar kent en kunt ontrafelen. De natuur heeft me altijd na aan het hart gelegen, het leek me ook fantastisch om boer te worden en koeien en schapen te houden. Maar ook in de bouw ligt de natuur dichtbij.

Vertel
Vroeger maakte men huizen van de materialen die in de omgeving voorkwamen. In veengebied werden veenhuizen gebouwd, op plekken waar klei voorkwam bakstenen huizen, in bosrijke gebieden houten huizen en waar rots ligt natuurstenen huizen en natuurlijk waar ijs ligt iglo’s. Dat is de basis van circulair bouwen en dus de basis van alle huizen; waarom ze in bepaalde gebieden bepaalde huizen hebben. Dat heeft me altijd al gefascineerd. Wij in Nederland vinden stenen huizen het fijnst om in te wonen, daar herkennen we ons het meeste in. Stenen huizen hebben de meeste waarde. Zoals het verhaal van de 3 biggetjes verhaalt. Het duurt wat langer om een stenen huis te hebben, maar dan woon je ook het veiligst!

En toen kwam je de term bouwbioloog tegen, jouw twee interesses verenigd.
Ja, een bouwbioloog is iemand die het levende probeert te brengen in de bouw, die zorgt dat er circulair gebouwd wordt, dat materialen hergebruikt kunnen worden, upcyclen.

Wat doe je daar zelf nu mee bij de Scholtens Groep?
Voor ons is duurzaam huizen bouwen, zorgen dat je een thuis bouwt wat jaren mee kan. Een huis in Nederland staat gemiddeld 140 jaar, wanneer je een nog beter huis bouwt staat dat langer dan 140 jaar, dat is duurzaam. En wij proberen een huis te maken wat draait om veiligheid en geluk, waar mensen zich prettig voelen. Geluk proberen we na te streven door de toepassing van de gulden snede, dat is de ultieme vormgeving van de natuur waar de mens zich het beste bij voelt. Daarnaast werken we natuurlijk altijd aan duurzaamheid, bijvoorbeeld aan duurzame energie door te werken met koude en warmte opslag. En we doen nu een onderzoek met andere partijen om zelf de gezonde woning te ontwikkelen, dat is een voortdurend proces. We hebben in Nederland al woningen die heel gezond zijn, maar dat proces is nooit af, vandaar dat we dit onderzoeken. Mensen ontwikkelen zich beter wanneer ze zich fijner voelen. Zou het niet fijn zijn als een kind 10% betere cijfers omdat het huis beter geventileerd is? Zou het niet fijn zijn als je uitgerust wakker wordt, na een misschien iets te korte nacht slaap, door gezonde lucht? Zou het niet fijn zijn wanneer de lucht binnen schoner is dan buiten? En dat je in het kader van allergie ook nog een bepaald filter op de ventilatie kunt zetten (bijvoorbeeld een pollenfilter)? En lucht heeft ook te maken met vochtigheid. Als je die op een bepaald percentage houdt, blijft je huis schimmelvrij en wordt je huis niet te droog qua lucht. We werken constant aan het verbeteren van onze huizen.

Nog een laatste paastip?
Ja ga lekker de natuur in, geniet van de lammetjes in de wei en ontluikende krokussen!

Bouwbioloog

Deel

Laura, HR Manager

“Ik heb nieuwe vacatures online gezet. Word jij onze nieuwe collega?”

Daag jezelf uit en kom werken bij de Scholtens Groep.