toren-hoorn-vogelvlucht-maart-2
kaap-hoorn-nieuw

Trots op twee projecten

Op de valreep voor de bouwvak, kijken we even terug met directeur Guido Scholtens. Wat zijn projecten waar je trots op bent als je even achterom kijkt?
Nu is mijn hoofd natuurlijk vol van TOREN. Ik noemde het al een jongensdroom die uitkomt. Een nieuwbouw project, een TOREN van meer dan 55 meter, op een toplocatie, iets wat ik als kleine jongen al wilde. Maar een ander project dat eigenlijk ook om deze eerste plaats wedijvert, is Kaap Hoorn. Hier hebben we in een korte tijd zoveel mensen blij mee kunnen maken, dat was ook een heel gaaf project.

Wat is het verschil tussen deze twee projecten?
Bij Kaap Hoorn is bewust gekozen voor transformatie omdat de markt hier naar vroeg. We zaten toen vol in de crisistijd. Mensen met een bestaande woning konden de financiering destijds veelal niet rond krijgen, waardoor de doelgroep vooral bestond uit jongeren die nog bij hun ouders woonden of mensen die uit een huurwoning kwamen. Door de keuze van transformatie, die slechts een half jaar duurde, konden we snel aan deze vraag voldoen. Het gebouw was bovendien geschikt voor transformatie vanwege de verandering van het bouwbesluit in de wetgeving. En de BTW op verbouwen was laag en daarom konden we verkopen met overdrachtsbelasting, waardoor we het hele concept voordelig konden aanbieden. Prettig voor de nieuwe bewoners van Kaap Hoorn. Kaap Hoorn kwam op het goede moment op ons pad en op het pad van mensen op zoek naar een goedkopere woonruimte.

TOREN is weer iets heel anders. TOREN wordt nieuwbouw, voor het luxe segment, met een hospitality manager, binnentuin, grote luxe appartementen. We hebben de locatie kunnen kopen, waar nu nog een groot leeg grasveld ligt. We zijn inmiddels voorbij de crisis en nu vraagt de markt om een heel ander product. Mensen kunnen hun woning gelukkig weer met overwaarde verkopen en de hypotheekrente is laag. En het pensioen telt als inkomstenbron voor een nieuwe hypotheek, waardoor het ook voor de groep 65+ gunstig wordt om nieuwbouw te kopen. We zetten in op het luxere segment waarbij gebruiksgemak, comfort en veiligheid in alle facetten telt. De appartementen hebben standaard koeling in zich, er is vloerverwarming, er zijn grote schuifpuien, er komt een ondergrondse parkeergarage en een afgesloten mooie binnentuin. De bouw zal ongeveer 2 jaar in beslag nemen vanwege de grootte van het gebouw, maar ook omdat het langer duurt om alle vergunningen rond te krijgen. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, zijn de totale bouwkosten van TOREN dus hoger dan bij Kaap Hoorn. En TOREN ligt nog iets gunstiger bij alle voorzieningen.

Het zijn dus eigenlijk twee totaal verschillende projecten voor hele verschillende doelgroepen?
Ja, het is niet met elkaar te vergelijken. Maar het heeft allebei wel zijn eigen charme. De snelheid waarbij we Kaap Hoorn konden realiseren en de mensen die daar nu blij wonen, daar krijg je echt een warm gevoel bij. Als ik daar nu langs rij, zie ik de lichten branden, het leven in de appartementen, daar doen we het toch voor. Bij TOREN moeten we die fase natuurlijk nog in gaan. TOREN vergt een heel andere aanpak, een langere adem, omdat we het hele project nog moeten bouwen. De charme van TOREN is juist dat het nieuwbouw is, dat we het hele project zelf kunnen vormgeven.

En ga je met een lekker gevoel de bouwvak tegemoet?
Met het Toren Tuin Event net achter de rug waar we weer veel nieuwe blije potentiële TOREN-bewoners hebben ontmoet, ga ik zeker met een goed gevoel de bouwvak in. Maar als je midden in zo’n groot project zit als TOREN, blijf je daar ook in vakantietijd druk mee. 9 september hebben we weer een Toren Tuin Event op locatie, wie weet tot daar. Fijne vakantie!